statistics belgium
>> Home > In de kijker

Brussels Gewest koploper qua aandeel zelfstandigen

Gegevens uit de Census 2011

Aandeel zelfstandigen per provincie
Provincie Antwerpen 13,69%
Provincie Vlaams-Brabant 13,85%
Provincie West-Vlaanderen 16,02%
Provincie Oost-Vlaanderen 13,66%
Provincie Limburg 13,46%
Brussels Hoofdstedelijk Gewest 17,10%
Provincie Waals-Brabant 18,44%
Provincie Henegouwen 11,71%
Provincie Luik 12,84%
Provincie Luxemburg 13,44%
Provincie Namen 13,29%
BELGIE 14,09%
Bron: Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium.

14 op 100 inwoners van ons land met een job zijn aan de slag als zelfstandige (voetnoot 1). Het gemiddelde aandeel zelfstandigen in het Brussels Gewest (17%) ligt hoger dan dat in Vlaanderen (14%) en in Wallonië (13%). Dat blijkt uit Censusgegevens die betrekking hebben op 1 januari 2011. Ze geven de verhouding weer van het aantal zelfstandigen (met of zonder werknemers) tot de totale werkende bevolking (voetnoot 2) volgens de woonplaats van de betrokkenen.

Vooral de gemeenten in het zuiden van Brussel en de gemeenten van Waals-Brabant kennen een hoger aandeel zelfstandigen. Ook in enkele regio’s die wat verder verwijderd liggen van het centrum van het land wonen veel zelfstandigen: West-Vlaanderen, het westen van de provincie Oost-Vlaanderen, en het noorden van de provincie Antwerpen. Ten slotte vinden we nog heel wat zelfstandigen terug in een aantal gemeenten binnen de zone die zich uitstrekt over het zuiden van de provincie Namen, het centrum en het noorden van de provincie Luxemburg en het zuidelijke en oostelijke gedeelte van de provincie Luik.

Absolute koploper op gemeentelijk vlak is Lasne, waar bijna 4 op de 10 werkenden zelfstandige is. Sint-Martens-Latem (35%) en Schilde (30%) vervolledigen het podium. De minste zelfstandigen zijn er in Aubange, Amay en Niel (steeds 8%).

(1) Een ‘zelfstandige’ is een persoon die voor eigen rekening werkt, met of zonder werknemers en met of zonder geassocieerde partners.

(2) De ‘werkende bevolking’ omvat alle personen met een betrekking.

Deze kaart geeft weer hoe groot het aandeel zelfstandigen is per gemeente. Hoe donkerder gekleurd, hoe groter het aandeel zelfstandigen ten opzichte van de totale werkende bevolking.

Gegevens

> Aandeel zelfstandigen

> Eurostat (internationale vergelijking)

IN DE KIJKER
19 maart 2015

14 op 100 inwoners van België met een job zijn aan de slag als zelfstandige. Het gemiddelde aandeel zelfstandigen in het Brussels Gewest (17%) ligt hoger dan dat in Vlaanderen (14%) of Wallonië (13%).
Copyright © 2015 Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium